Nem og hurtig Pad Thai
Som jeg har nævnt tidligere, er jeg de seneste par år blevet en temmelig kødfattig flexitar. Jeg er ikke blevet vegetar, men jeg spiser efterhånden kun kød, når jeg er ude at spise, eller når jeg virkelig craver noget bestemt.
Vegetarlivet er en gylden mulighed for at gå endnu mere amok med smagssættere og smagsforstærkere, og jeg elsker at eksperimentere og prøve nyt og smage nye og fremmede fødevarer. Det er ikke altid en succes (her kigger jeg på dig, Okra), men jeg har også fundet mange favoritter.
Dog bliver jeg aldrig stor fan af at skulle købe alle mulige eksotiske ingredienser til min mad, som ikke kan holde sig i mit køleskab længe nok til, at jeg kan nå at bruge dem op. Jeg har hverken lyst eller penge til at købe krydderier, som kun skal bruges i én ret, pastaer, saucer og tapenader, som ikke kan holde sig til næste gang og så videre.
Derfor er denne pad thai også uden tamarin eller miso. Og når jeg grundet vegetaren i huset heller ikke bruger fiskesauce eller østerssauce (der heller ikke holder for evigt), så er det med at få knald på smagen fra råvarerene, så retten stadig giver et friskt pust af ingefær og en tung varme og umami fra chili og fedtstof.
Arbejdstid: 30 minutter.
Til to voksne voksne bruger jeg:
Rapsolie og et skvæt sesamolie (sesamolie kan holde sig for evigt og giver en rigtig god smag til asiatisk mad)
2 gulerødder
1 løg
2 fed hvidløg
2 røde chilier (smag og behag)
1 pose risnudler
3 æg
1/2-1 dl soyasauce
1-2 spsk sirup (palmesirup er optimalt, men jeg bruger bare, den vi har)
1 mandetommelfinger frisk ingefær (smag og behag igen)
5-7 forårsløg afhængigt af smag og tykkelse.
1 stor håndfuld peanuts.
Valgfrit: Chilisauce
- Kog først en fyldt elkedel, så vandet er varmt, når du går i gang med at stege.
- Hak alting: Hvidløg, chili og ingefær fint og for sig. Gulerødder i tynde stave sammen løget i tynde både. Forårsløget i små stykker for sig.
- Varm din wok godt op, og når den er helt varm, hælder du begge slags olie i og tilsætter hvidløg, chili og ingefær. Lad det simre i et minut under omrøring, så intet brænder.
- Put risnudlerne i en skål og hæld det kogte vand over, så de er bløde, når de skal i wok’en.
- Når chili, hvidløg og ingefær er varmet igennem, skubber du det ud til wok’ens side og slår de tre æg ud i midten. Rør i æggene, så massen deler sig. Inden den sætter sig helt, hælder du gulerødder og løg ned oven i og rører det hele sammen, til æggene er færdige med at stivne og løgene er klare.
- Hæld vandet fra nudlerne og vælt dem op i wok’en med soya og ekstra chilisauce, hvis du er til den slags.
- Put de finthakkede forårsløg ved og vend det hele med en tang eller grydeske. Gennemfør det hele ved høj varme, så gulerødder og forårsløg ikke mister bid.
Servér straks med peanuts drysset henover. Jeg hakker gerne nødderne. Jeg synes, de er mere lækre, når den fede smag er fremtrædende.