Jamen, så knep mig da!

Kan i dag åbne min browser til en historie, hvor 1009 danskere har deltaget i en undersøgelse i MetroXpress:

“15 procent af de adspurgte siger, de er “enige”, og tre procent er “helt enige” i, at “kvinder der går udfordrende klædt eller opfører sig flirtende, selv har en del af ansvaret, hvis de bliver seksuelt forulempet”.”

Ta’r de pis på mig?!

Jeg håber dybt og inderligt, at de tager pis på mig.

Vil det sige, at jeg ikke må have et Beyonce-moment på dansegulvet?

Skal min nederdel gå til knæet, hvis det ikke skal være ‘min egen skyld’?

Er det så ikke nok, at min mund siger nej?

Jeg får lyst til at træde nogen hårdt i ansigtet med en betonstøvle, når jeg læser sådanne tal.

Jeg er ligeglad om pigen er i hulkort og gennemsigtig skjorte – et nej er et nej. Faktisk synes jeg ikke engang, vi bør dækker pigerne til. Vi bør til gengæld lære drengene, at pres og plageri faktisk også kan føles som et seksuelt overgreb dagen efter.

Jeg kender utroligt få piger, der ikke på et eller andet tidspunkt i deres ungdom har haft sex med en fyr, selvom de faktisk sagde nej. I starten. Men hvor fyren pressede, plagede, vedblev sine tilnærmelser, omformulerede sig, listende forsøgte på nye måder og til sidst fik sin vilje.

Og ved i hvad? Det føles sgu som om, man har voldtaget sig selv, når man vågner næste morgen. Men det har man ikke. Man har givet efter for et pres, som mange unge mænd af en eller anden årsag synes, det er okay at lægge på en pige, selvom hun siger nej.

Den følsomhed som mange unge piger går rundt med. Trangen til, at en fyr skal kunne lide hende. Angsten for at tage en diskussion og frygten for at stå fast på sin ret, gør mange piger til ofre for seksuelle krænkelser, selvom manden ikke er bevidst om, at han krænker hende.

Der skal vi som piger blive bedre til at sige nej. Og stå ved det. Og mene det med hver fiber i vores krop. Vi skal lære vores unge piger, at det er deres ret at afvise en fyr, selv efter tøjet er røget og kondomet er kommet på. Vi skal lære dem, at sex slet ikke er en forudsætning for, om en fyr kan lide en og at det er dem selv, der skal kunne se sig i øjnene i spejlet næste morgen.

Med de kæmpe udfordringer der ligger foran hele Danmark for at lære unge kvinder, hvad de er værd og vise dem, at de må sætte grænsen lige præcis, hvor de vil, bliver jeg så ufatteligt ked af det. Og harm. Og rasende. Når jeg læser, at så mange danskere mener, ‘at hun selv bad om det’.

Jeg er ligeglad om hun går i spagat på en bar og sluger en banan til roden – du kan ikke bare befamle, forulempe eller voldtage en pige på grund af hendes påklædning eller fremtoning. Det er aldrig i orden og det er aldrig pigens skyld.

Når jeg læser det her, tænker jeg på de gange, jeg selv har overskredet mine grænser, fordi det virkede nemmest i situationen og fordi jeg ikke magtede at tage diskussionen for tredje gang, efter jeg sagde nej. Jeg tænker på timerne under den skoldhede bruser, hvor jeg ville ønske, at jeg kunne vende vrangen ud på mig selv og vaske min inderside ren også. Jeg tænker på lagner, som jeg var nødt til at smide ud, fordi de var besudlede i mit sind og jeg fik kvalme hver gang, jeg så på dem. Jeg tænker på skammen. På følelsen af, at jeg var mindre værd end pap.

Men jeg tænker også, på de veninder jeg har, som har været udsat for en voldtægt under fysisk tvang. For ja, jeg kender mere end én, der har været offer for en ussel mandsling med nogle komplekser så dybe, at han kun kunne få afløb ved at pådrage et andet menneske evige ar på sjælen. En af mine veninder kunne ikke klare fysisk berøring i flere år efter. Ikke engang fra mig.

Og hvis nogen tør så meget som antyde, at hun -ikke engang helt men bare delvist- selv bad om det, så har de ikke noget hjerte og kan for min skyld brænde op indefra.

Følg, like og del:
error20

Previous

Back on track

Next

Så deeet

18 Comments

 1. Mette

  WORD.
  Jeg er så enig! Pisse fedt indlæg!

 2. Hep hep på dine ord. Jeg håber at opfattelsen blandt de ca 18 % kan ændres, for det er skisme uhyggeligt.
  Godt nok har jeg aldrig (7-9-13) aldrig oplevet grimme overgreb, trods at jeg er noget kortskørtet dagligt, men jeg synes ikke det skal ske uanset. For nogen!

 3. Triaka

  Så enig. Prøver at fortælle min datter, at hun skal følge sin lyst ligemeget hvor langt hun er nået. Om hun så ligger nøgen med en mand, og han allerede har rullet kondom på, så er det ok at fortryde. Man må ALTID fortryde og rejse sig op. Og føles det svært i situationen, så kan man i det mindste få sig en timeout; sige man lige skal på toilettet og få et øjeblik hvor man føler efter, om det nu er det rigtige man har gang i. Fysisk tvang er en helt anden historie, men det psykiske pres, skal man lære at håndtere.

  • trixyworld

   Triaka: Godt, at du lærer din datter om den styrke, der har så svært ved at komme af sig selv.
   OG dammit, syntes også, det ligger så underligt ud…

 4. Mads

  Hold nu kæft hvor er det godt skrevet, Trine.

 5. HC

  God skrevet – og stof til eftertanke, når man har en lille datter der engang skal ud i den store verden :-/

 6. trixyworld

  Tak HC. Jeg håber, du lærer din datter at være stærk og stå ved sig selv og i øvrigt lader hende klæde sig som hun vil. (At jeg helt personligt mener, at det er mest sexet kun at flashe enten bryster eller ben, kommer i denne omgang ikke sagen ved).

 7. Amen!

  Så godt overskriften, og du har ret; det er trist og dybt beskæmmende, at der stadig er mennesker (mænd formoder jeg?), der mener, at pigen på nogen måde selv kan være ude om det, hvis hun bliver voldtaget. Jeg havde håbet, at den holdning var en sagablot, inden min egen datter blev stor, men desværre virker det nærmest, som om den almindelige holdning bevæger sig den forkerte vej.

 8. Mette

  Du er så pisse sej altså! Har kuldegysninger og ønsker af hele mit hjerte at vores børn i fremtiden vil få og forstå dette budskab…så vigtigt!

 9. Maja

  Wow. Jeg er SÅ enig og SÅ chokeret over at nogen som helst i DK kan mene at ‘hun bad selv om det’…
  Puha jeg håber der er kommet et holdningsskred inden min endnu ufødte datter kommer i den alder hvor det bliver relevant..

 10. HØRT! Det er nogle rigtig fine og præcise pointer du kommer med.

 11. Eew. 18 %. Hold da kæft, det kommer bag på mig. Er danskerne så umenneskelige?
  Jeg blev selv udsat for et overgreb, selvom jeg sagde “NEJ!” og strittede imod. Det er 8 år siden. Først for 4-5 år siden fik jeg den uudholdelige tanke: “måske var det ikke min skyld.. måske var det det, de kalder en voldtægt? Nej det er bare ikke til at fatte.”
  Mine hænder ryster, når jeg taster det her. Jeg har ikke rigtig fået det fortalt, før for nyligt. Jeg har fået det skrevet ned i en offentlig journal, mens jeg var indlagt på psykiatrisk. Men ingen reagerede på at jeg også havde dén brist i bagagen. Det blev bare skrevet ned.
  Jeg havde samme fornemmelse som du beskriver. Man vågner dagen efter, og føler man har voldtaget sig selv.
  Mindre værd end pap.
  Det værste er næsten, at jeg (og andre) stadig den dag idag, ikke tør kalde det et egentlig overgreb. Selvom jeg sagde nej og prøvede at skubbe ham væk og klaske lårene sammen, så havde jeg jo selv inviteret ham over og sove. Jeg var bare naiv og alt for sød. Det var nok min skyld.

  • trixyworld

   Cille. Du er så langt fra at være alene, at det burde være løgn. Og du var udsat for et seksuelt overgreb. Jeg kan slet ikke fatte, at ingen har taget det til efterretning – specielt ikke, hvis du har været indlagt på psykiatrisk og (går jeg ud fra) derfor har haft det svært psykisk. For hvad dén følelse du beskriver gør ved en ung piges psyke, er ikke for tøsedrenge. Intet var din skyld. Gør mig en tjeneste og fortæl det til nogen, du holder af. Græd og lad dem kramme dig og gentag 1000 gange, at det ikke var din egen skyld.

 12. Sådan! Det er så pisse vigtigt!

 13. Kunne ikke være mere enig! Du har virkelig ret i alt hvad du siger, og syntes også det er for dårligt.

 14. Pernille

  Det kan jo egentlig siges meget enkelt: Normale mænd kaster sig ikke hæmningsløst over en kvinde, fordi hun er letpåklædt eller måske ligefrem nøgen.
  Mænd, der har en brist, kan overfalde en kvinde selvom hun er pakket ind i en skidragt.

  Det er også at undervurdere mænd, at tænke “nå, ja, hun er da også selv lidt ude om det”, som om normale mænd ikke kan styre sig, når de ser lidt hud.

  Så nej: Det er ikke hendes skyld.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)