En guide til at undgå billethajer
Festivalsæsonen er over os, og jeg har allerede branket mig igennem en dejlig weekend i Berlin i musikkens tegn. Men som festivalerne nærmer sig, ser jeg også flere og flere opslag på især Facebook med folk, der vil købe eller sælge deres billet. Og det ved vi allesammen, at der er nogle, som vil udnytte.
Derfor har jeg – med afsæt i mine år som forbrugerjournalist og min store glæde ved koncerter og dertil hørende køb og salg gennem personer og ikke altid arrangøren – lavet den her huskeliste, du kan gå igennem, når din festival/koncert/teaterstykke er udsolgt, og du skal finde en billet et andet sted:
1. Hjemmesiden Viagogo er NO GO. Siden kommer op først i Googles søgninger, fordi de betaler sig til det, men den er notorisk kendt for at tage overpriser og svindle, så det driver. Så læs din adresselinje! Det kan godt være, det ser ud som om, du har klikket dig ind til den rigtige arrangør, men læs. din. url. (der hvor der står www.hjemmeside.dk). Hvis den ikke er Ticketmaster, billetnet, Livenation eller en anden kendt arrangør, så gå tilbage til Google og find frem til den officielle arrangør og billetudbyder.
2. Betal kontant, hvis du kan. Eller med Mobilepay, hvor du kan se personens navn. Med en bankoverførsel kan du kun se modtager-banken men ikke kundens navn. Hvis personen insisterer på, at du skal overføre penge via Paypal, så vær kritisk. Det er en nem måde at få en transaktion til at forsvinde på, og helt ærligt – find mig en dansker som ikke har Mobilepay?
3. Hold igen med at efterlyse billetter i grupper. Du gør dig selv til et nemt bytte, når du skriver, at du søger to Roskilde- eller Tinderbox-billetter i en billet-gruppe på Facebook. Så hvis du mangler billetter til noget, som det vitterligt er svært at skaffe, så vær kritisk, når der dukker en op som vupti har LIGE netop det antal billetter, du skal bruge. Det er fint nok at sætte dine billetter til salg på den måde, men vær forsigtig med at efterlyse. Hvis du søger, og en person skriver til dig så tjek gerne siden for, om de har kommenteret på efterlysninger på andre koncerter end din. Personen kan jo sagtens skrive til flere, som søger en Roskilde-billet, men hvis de kommenterer på alt fra Jelling til Tinderbox til Sussi og Leo – så skal din alarmklokke ringe.
4. Følg arrangementet på Facebook og væbn dig med tålmodighed. Det er min påstand og klare overbevisning, at du ALTID kan skaffe dig en billet til stort. set. alt. Hvis du arbejder for det. Så i stedet for at slå din efterspørgsel op og vente på, at nogle kontakter dig, så find arrangementet på Facebook og tryk ‘deltag’. Scroll ned i ‘diskussionen’, hvor folk slår ting op relateret direkte til denne festival/koncert. For hér sætter folk selv deres billetter til salg, når de indser, at de ikke kan komme. Og det sker altid for en masse – MEN de ved det først, når vi nærmer os datoen. Der er jo ikke nogen, som sælger deres billet til en festival om to måneder. Men når der kun er to uger til, og din kæreste har slået op eller du stadig ikke er færdig med din eksamen, kan flere blive nødt til at afhænde deres billet. Hold øje med eventet og kontakt folk, der sætter deres billetter til salg.
5. Mød personen, hvis du kan. Hvis ikke har jeg altså fine erfaringer med billet via email og Mobilepay – men først EFTER du har opbygget tillid. Skriv sammen med personen og spørg dem om ting. Jeg skriver gerne helt direkte, hvad min adresse er og beder om deres, så vi kan slå hinanden op (og jeg skriver også, at det er for at sikre mig, at de ikke er en svindler). Bed om deres telefonnummer og tjek med krak, dgs, telefon.nnx.dk eller ved at taste nummeret ind i Mobilepay, om navn stemmer overens med nummer. Hvis du ikke kan finde dem på nogen af platformene, så sig det til dem. Så må I finde en anden måde at gøre dig tryg på. Vil de ikke det, så er det ikke af ham, du skal købe din billet. Slip den. Der skal nok komme en anden.
6. Tjek personen ud. Tjek deres Facebook-profil. Har de 11 venner og intet billede? Hvis de har et billede, men en suspekt profil, kan du ved at gemme en persons profilbillede på din computer og gå til Googles billedsøgning uploade billedet til Google og se, hvor mange steder på internettet det findes. Det kan være smart, hvis en svindler har brugt samme billede før på andre profiler eller sure ‘kunder’ har delt billedet. Gør i det hele taget dit hjemmearbejde. Spørg dem, hvor de arbejder eller ring sammen og få en snak – fuskere bakker lynhurtigt ud af den slags. Jeg føler mig ofte mere tryg, hvis jeg har en fælles ven med personen på Facebook eller kan se, at de har gamle billeder på deres profil – så ved du, der er et rigtigt menneske bag.
7. I Danmark er det ulovligt at videresælge billetter til overpris. Jeg plejer at købe og sælge til præcis den pris, billetten har kostet inkl. gebyrer. Hvis en person tilbyder dig billetten under prisen, så vær på vagt. Hvis det er til en koncert, som starter om to timer så kan det være, at personen er lidt desperat efter at komme af med billetten og vinde bare lidt af pengene tilbage. Men hvis du kan købe en Tinderbox-billet til halv pris med en måned tilbage, så skal dine alarmklokker ringe.
8. Til sidst vil jeg bare igen sige: Vær tålmodig. Det kan føles som om, du skal handle lige NU og HER for at komme med til den festival eller koncert, som du så gerne vil til. Men det er aldrig tilfældet. Og din bank kan ikke gøre meget, hvis du har sendt penge afsted til en fusker. Så slå altid koldt vand i blodet og gå tjeklisten igennem i hovedet. Du skal ikke stresse med købet, og hvis personen i den anden ende forsøger at presse dig, så træk dig. Det er ikke de tabte penge værd.